Krško podzemlje u Parku prirode Velebit dobiva svoj Centar izvrsnosti

Trenutno pregledavate Krško podzemlje u Parku prirode Velebit dobiva svoj Centar izvrsnosti

Dana 04. travnja 2018. godine Javna ustanova „Park prirode Velebit“ kao nositelj projekta sklopila je s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Centar izvrsnosti Cerovačke špilje – održivo upravljanje prirodnom baštinom i krškim podzemljem – K.K.06.1.2.01.0011“.

Partneri na projektu su Zadarska županija, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije „Natura Jadera” i Zagrebački speleološki savez. Projekt će se provesti na području Parka prirode Velebit, u općini Gračac.

Opći je cilj projekta doprinijeti održivom korištenju prirodne resursne osnove, očuvanju okoliša i zaštiti prirodne baštine jačanjem modela održivog upravljanja zaštićenim područjima Republike Hrvatske i Europske unije, a čime se ujedno doprinosi održivom društveno-gospodarskom razvoju u jadranskoj regiji razvojem i diversifikacijom turističke ponude. Specifični je cilj projekta razviti novu, konkurentnu i integriranu turističku ponudu razvojem nove podržane infrastrukture za posjetitelje na području PP-a „Velebit”, povećati edukacijski, interpretacijski i stručno-znanstveni potencijal PP-a „Velebit” te uspostaviti učinkovit i održiv sustav upravljanja i poslovanja PP-a „Velebit”.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 68.453.850,00 kuna, od čega su sredstva EU-a u iznosu od 53.233.632,80 kuna osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Projekt je s provedbom započeo 4. travnja 2018. godine, a trajat će do 31. prosinca 2021. godine.

Više o projektu pročitajte ovdje.