Neka parkovi zaZzuje

Trenutno pregledavate Neka parkovi zaZzuje

U petak 21. travnja družili smo se s mališanima iz DV Sunce Zadar i učenicima OŠ Zadarski otoci, OŠ Šimuna Kožičića Benje te Prirodoslovno-grafičke škole u Perivoju Vladimira Nazora gdje smo u suradnji s Nasadima d.o.o., na ciljano nepokošene manje površine, postavili 8 edukativnih ploča s porukom o važnosti oprašivača. Dodatnih, 8 manjih ploča poklonili smo dječjim vrtićima i osnovnim školama kao poticaj da dio površine svoga vrta u okolišu škole ili vrtića i oni ostave nepokošenim i na taj način oprašivačima zujalicama osiguraju mjesto za gozbu.

Perivoj Vladimira Nazora i Perivoj Vrulje su naše prve izabrane lokacije na kojima se provodi prilagođena košnja kako bi se omogućila cvatnja biljaka važnih za prehranu divljih oprašivača. Prilagođena košnja podrazumijeva više smjerova prilagodbe, npr. može se samo kositi rjeđe tako da cvjetno bilje ima prostora i vremena odraditi svoju ulogu, ili ne pokositi sve u isto vrijeme, tako da je u svakom trenutku barem dio površine u cvatu (takozvane mozaične košnje). Zbog raznih pritisaka, najčešće upravo stanovništva, u gradovima je održavanje zelenih površina preintenzivno. Tim „uređivanjem“ zelenih površina, micanjem maslačaka i tratinčica kukcima oduzimamo hranu i stvaramo zelene pustinje, umjesto da samo pustimo da se rascvjeta, što se već provodi u mnogim gradovima Europe.

Baš kao i mi, i pčele i ostali oprašivači trebaju raznolikost u prehrani pa ako na meniju imaju monokulture, imunitet će im biti manji. A o pesticidima da ne govorimo. Kako će priroda reagirati i koje su sve posljedice naših (ne) djela, ne znamo. Ono što znamo je da našim djelovanjem smanjujemo bioraznolikost, a to dovodi do smanjenja otpornosti ekosustava te time i njihovog sloma. S tehnologijom ćemo moći nešto popraviti ili nadomjestiti, ali sve sigurno ne. Ne znamo sve posljedice i važno je govoriti o tome jer na kraju krajeva, mi smo dio tog ekosustava i štetimo najviše sebi- istaknula je Morana Bačić, stručna voditeljica Natura-Jadera javne ustanove.

Oprašivanje životinjama je proces o kojemu globalno ovisi oko 90% biljaka cvjetnjača i više od dvije trećine poljoprivrednih usjeva. Vrijednost usluga ekosustava koje oprašivači osiguravaju poljoprivrednicima u Europskoj Uniji je procijenjena na 15 milijardi eura godišnje. Posljedice smanjenja njihovog broja utječe na za sigurnost opskrbe hranom, ljudsko zdravlje, kvalitetu života i funkcioniranje ekosustava. Neke od glavnih prijetnji za oprašivače su klimatske promjene koje dovode do gubitka staništa, pesticidi, te patogeni i invazivne vrste koje vrše pritisak na populacije oprašivača.

O važnosti nepokošenih livada za oprašivače, a time i za ljude, više informacije možete pronaći preko sljedeće poveznice: https://crobuzz.mingor.hr/grad-za-oprasivace/