Mladi čuvari prirode – prvi izlazak djece na teren u sklopu obrazovnog programa JU Nature Jadere

Trenutno pregledavate Mladi čuvari prirode – prvi izlazak djece na teren u sklopu obrazovnog programa JU Nature Jadere

U ponedjeljak, 30. 11. 2020., prva skupina mladih čuvara prirode izašla je teren u Nin u sklopu istoimenog obrazovnog programa Javne ustanove Nature Jadere koja se bavi upravljanjem zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije. Posebnost ninskog područja su staništa ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, a zbog kojih je ovo područje i uvršteno u ekološku mrežu Natura 2000. Istraživanje prirodne posebnosti ovoga kraja u fokusu je programa „Mladi čuvari prirode“ čiji prvi polaznici su bili učenici i učenice OŠ „Šime Budinić“ iz Zadra i njihova profesorica prirode i biologije.

Učenje na terenu vodile su biologinje koje su radile na izradi programa – Ivana Zubak Čižmek, Melita Bacalja Mokos i Sanja Stipić, a u budućnosti će program provoditi edukatori Javne ustanove Nature Jadere. Na terenu su korišteni radni listići i oprema nabavljena u sklopu projekta AMOR uz pomoć koje su učenici i učenice mogli vidjeti prirodne mikro čestice pješčane plaže, ali i čestice mikroplastike koje su potom bile uvod za razgovor o sveprisutnom onečišćenju plastikom.

Program „Mladi čuvari prirode“ jedan je od 4 obrazovna programa koja su izrađena i provode se u sklopu projekta „AMOR – Aktivni Mladi za Održivi Razvoj“ kojemu je glavni cilj ojačati i povezati organizacije civilnoga društva, škole i lokalnu zajednicu u kvalitetna partnerstva kako bi zajedno provodili obrazovanje za održivi razvoj i jačali svijest o njegovim bitnim komponentama među djecom, mladima i širom javnosti.

Upoznavanje s prirodnim vrijednostima i razvijanje pozitivne povezanosti s prirodom i okolišem kojeg smo dio treba se promišljati kao temelj za očuvanje budućnosti čovječanstva pa ovim putem pozivamo sve koji ovo čitaju da se i sami upoznaju s prirodnim vrijednostima Zadarske županije te kao i mladi čuvari postanu ambasadori očuvanja prirode i okoliša.

Više informacija o projektu AMOR možete saznati ovdje.

Stajališta izražena u ovoj objavi isključiva su odgovornost nositelja projekta, udruge „Eko-Zadar“ i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.