Kako do zajednice bez plastike?

Trenutno pregledavate Kako do zajednice bez plastike?

U vrhu turističke sezone, 23. kolovoza 2022. godine, u uvali Sakarun udruga Društvo istraživača mora – 20000 milja u suradnji s Javnom ustanovom Natura Jadera održala je edukativnu radionicu za posjetitelje: “Kako do zajednice bez plastike?“. Ukupno je sudjelovalo 115 posjetitelja, uglavnom stranih državljana.

Izvoditelji radionice su s posjetiteljima provodili vrijeme na obali prilikom čega su im predstavili njihovu ulogu u postizanju „plastic-free“ zone na Sakarunu. Na plaži je postavljen info pult na kojem su posjetitelji plaže mogli saznati smjernice o poželjnim i nepoželjnim ponašanjima. Predstavljene su im konkretne aktivnosti koje oni mogu poduzimati kao odgovorni i osviješteni posjetitelji Sakaruna ili bilo kojeg drugog ruralnog područja koje je turistički atraktivno. Sudionicima je govoreno o važnosti smanjenja proizvodnje novog plastičnog otpada za zdravlje ljudi i zdravlje okoliša te morskih ekosustava.

U sklopu radionice posjetitelje se poticalo na aktivno uključivanje u postizanje „plastic-free“ zone na plaži Sakarun, ali i okolne plaže. Naime, svaki odrasli sudionik dobio je zadatak tj. dnevni savjet koji je u sljedećem tjednu trebao primijeniti. Savjete tj. zadatke, na hrvatskom i engleskom jeziku, posjetitelji su izvlačili iz kutije. Zadatci su osmišljeni u svrhu smanjenja količine stvaranja plastičnog otpada. S druge strane, za djecu predškolske i školske dobi organiziran je kutak za igru gdje su putem bojanke educirana o problemu otpada, posebice otpada u moru, te ulozi koju u tom problemu igra čovjek.

Svi sudionici pozitivno su reagirali, a najviše entuzijazma očekivano su pokazala djeca. Sudionicima je podijeljen promotivni materijal u obliku staklene boce za višestruku upotrebu kako bi smanjili kupovinu napitaka u plastičnoj ambalaži za jednokratnu upotrebu.

Radionica je organizirana u sklopu projekta “Sakarun bez plastike” o kojem više možete pročitati ovdje.