Noć tvrđava – Night of Fortresses

Trenutno pregledavate Noć tvrđava – Night of Fortresses

Kulturno-turistička manifestacija „Noć tvrđava“ održala se u petak 10. svibnja 2024. godine, u organizaciji Grada Zadra i Turističke zajednice grada Zadra. 

Program Noći tvrđava spojio je sportske, kulturne i edukativne aktivnosti, potičući svijest o važnosti i vrijednosti zadarske fortifikacijske arhitekture, osobito utvrde Forte koja je u 16. stoljeću izgrađena kao ključna točka obrane Zadra u vrijeme Mletačke republike. Ova renesansna utvrda vrhunski je primjer graditeljske baštine, ali i spomenik parkovne arhitekture, odnosno izniman primjer prirodne baštine. Među Zadranima je percipirana uglavnom kao javni park- Perivoj Vladimira Nazora.

U sklopu manifestacije, Natura- Jadera javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije provela je edukativni program „Zelena dota 1“, s četvrtašima Osnovne škole Šime Budinića i njihovom razrednicom Anom Barabom. Djeca su znatiželjno upijala svaku riječ, a nakon što su prepoznali i pronašli mediteranske biljke u Perivoju Vladimira Nazora, uspjeli su pomoći Robinu Hoodu spasiti park od zločestog šerifa.