Održana radionica na temu održivog upravljanja plažama s naplavinama posidonije

Trenutno pregledavate Održana radionica na temu održivog upravljanja plažama s naplavinama posidonije

10. i 11. studenog 2020. održana je online radionica jačanja kapaciteta namijenjena osobama i organizacijama koji su uključene u upravljanje mediteranskim plažama s naplavinama morske cvjetnice posidonije (djelatnicima javnih ustanova za zaštitu okoliša i prirode; znanstvenicima i tvrtkama zainteresiranim za obalne pješčane dine i plaže, sustave obalne zaštite poput obrane od poplava ili transnacionalnu suradnju; zaposlenicima javnih i lokalnih uprava koji se bave okolišem, prirodom ili prostornim planiranjem; nevladinim organizacijama koje su aktivne u području zaštite prirode).

Na radionici su sudjelovali djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije NATURA-JADERA.

Radionica je bila organizirana kroz tri tematske cjeline:

  • Važnost prirodnih mediteranskih plaža s naplavinama posidonije
  • Jednostavne i povoljne metode za monitoring plaža s naplavinama posidonije
  • Primjeri uspješnog monitoringa na Mediteranu

Ova dvodnevna online radionica jačanja kapaciteta fokusirala se na upravljanje obalnim dinama i pješčanim plažama te su predstavljene istraživačke prakse i primjeri uspješnog održavanja i oporavka mediteranskih plaža s naplavinama posidonije. Sudionici radionici imali su prilike od regionalnih stručnjaka prikupiti znanje i „know-how“ iskustvo u području upravljačkih metoda i metoda praćenja stanja (monitoring). Također, sudionici su imali prilike sudjelovati u radnim grupama koje su moderirali regionalni stručnjaci kroz koje se raspravljalo o tehničkim, sektorskim i legislativnim izazovima vezanim uz monitoring na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini

Online radionicu organizirali su IUCN Centar za mediteransku suradnju (Španjolska), Enalia Physis – Istraživački centar za okoliš (Cipar) i Institut za istraživanje antropogenih utjecaja i održivosti u morskom okolišu Nacionalnog istraživačkog vijeća (Italija).

Radionica je organizirana u sklopu projekta „POSBEMED2: Raspolaganje i upravljanje plažnim dinama i naplavinama morske cvjetnice posidonije na Mediteranu“, financiranog iz EU programa INTERREG MED.

Više o projektu POSBEMED 2 možete pročitati ovdje.