Završna konferencija projekta DINALPCONNECT

Trenutno pregledavate Završna konferencija projekta DINALPCONNECT

DINALPCONNECT projektni tim s velikim zadovoljstvom obavještava da je 20. prosinca u Bolzanu u Italiji održana Završna konferencija projekta DINALPCONNECT.

Čast domaćinstva konferencije pripala je partneru na projektu – EURAC Research. Okupljeni sudionici imali su priliku informirati se o konkretnim i značajnim rezultatima postignutim u posljednje tri godine u poboljšanju ekološke povezanosti u jadransko-jonskoj regiji. Konferenciju je otvorio Roland Psenner, predsjednik Eurac Research, Thomas Streifeneder, voditelj Instituta za regionalni razvoj, te Filippo Favilli iz Eurac Research.

Konferencija je bila podijeljena u tri dijela. U prvom dijelu Irena Bertoncelj iz Poljoprivrednog instituta Slovenije predstavila je načine na koje je DINALPCONNECT doprinio poboljšanoj ekološkoj povezanosti u makroregiji Adrion pregledavajući rezultate projekta i njegov dugoročni utjecaj.

U drugom dijelu predstavljeni su glavni rezultati projekta DINALPCONNECT, predstavljajući tri radna paketa unutar projekta. Filippo Favilli i Peter Laner iz Eurac Research predstavili su radni paket 1: Valorizacija poljoprivrednih i šumskih krajolika za potencijal ekološke povezanosti. Radni paket 2: Razvoj akcijskih planova za pilot regije radi promicanja ekološke povezanosti na transgraničnoj razini predstavila je Andreja Nève Repe iz Šumarske službe Slovenije, dok je radni paket 3: Izgradnja kapaciteta dionika u transgraničnim pilot regijama za promicanje ekološke povezanosti predstavio Luciano Leonetti iz Udruženja za razvojna rješenja iz Albanije. Amela Džananović i Emina Zečić iz Centra za energiju, okoliš i resurse (CENER 21) imale su priliku predstaviti postignuća u komunikaciji DINALPCONNECT-a i opisati kako su kroz projekt postignuti plodonosni rezultati. Drugi dio konferencije završio je prikazom kratkog videa o sovi jastrebači, koji su kreirali projektni partneri Park prirode Prealpi Giulie iz Italije.

Tijekom trećeg dijela održan je okrugli stol na kojem su sudjelovali Nives Rogoznica iz Javne ustanove Natura Jadera, Ioannis Gazoulis s Poljoprivrednog sveučilišta u Ateni, Peter Kasal iz Ureda za planiranje krajolika Pokrajine Bz te Dalia Matijević iz Parka prirode Učka, a na kojem se raspravljalo o učinkovitim načinima poboljšanja ekološke povezanosti, kao i budućim prilikama.

Drugi dan događaja, 21. prosinca, domaćin EURAC Research, organizirao je dvije ekskurzije tijekom kojih su sudionici imali priliku posjetiti prekrasan krajolik u Castelvecchiu i svjedočiti složenosti krajolika i preprekama za ekološku povezanost. Direktor Ureda za planiranje krajolika tom je prilikom objasnio poteškoće i izazove provedbe ekološke povezanosti na tom području. Nakon toga, sudionici su posjetili grad Trento i Muzej Muse gdje su slušali prezentacije o održavanju i poboljšanju ekološke povezanosti, te raspravljali o temi uz pomoć partnera projekta, LIFE TEN.

Zahvaljujući domaćinima iz Eurac Research-a, studijski obilazak poslužio je kao snažna motivacija za proširenje vidika i razmišljanja na temu ekološke povezanosti te za analizu svih vezanih potencijalnih prednosti i nedostataka, posebno u urbaniziranim područjima, s ciljem održavanja održivosti rezultata projekta.